Elever bygger högtalare utav papper, kartong, koppartråd

Eleverna i Ma/NO-profilen i åk 9 får som fördjupning bygga egna högtalare. Några av klasserna läser just nu om elektromagnetism och då valde vi att bygga något med en elektromagnet i. En högtalare.

Vi kopplade våra högtalare med krokodilklämmor till en hörlursladd som vi skalat och kopplade till en dator. Först provade vi med telefonen men ljudet var för svagt. Sedan testade vi med hörluruttaget på en dator och det blev bättre. Två elever byggde ett par hörlurar av två högtalare. Med högtalarna så nära öronen blev ljudet hyffsat bra.

På baksidan av högtalaren sitter en vanlig magnet. Mot den sitter en elektromagnet(spole) som är fäst i en kon (som är det som du ser när du tittar in i en högtalare). När elströmmen passerar genom spolen skapas en elektromagnet som slås av och på. Elektromagneten dras mot och stöter ifrån magneten. På så sätt vibrerar högtalaren fram och tillbaka. Detta får luften i och runtomkring högtalaren att vibrera. Ljudvågor bildas och sprider sig i luften. Ljudet når våra öron och vi hör ljudet som spelas på datorn. I det här fallet: Far too loud –Drop the bomb 1 hour. Örongodis –tycker somliga.