Profiler på skolan

Vilken profil passar dig?
Inför fjärde och sjunde klass är det dags för intresserade elever att söka någon av våra profiler/elevens val.
Profilerna ger ditt barn en chans att utvecklas både praktiskt och teoretiskt inom ämnet.

Inför läsåret 2018-2019

Val i årskurs 4

Matematik/NO

Matematik/NO-profilen ger eleverna möjlighet till fördjupning, kluriga uppgifter och laborationer som ger fler utmaningar. Undervisningen blir extra inspirerande tack vare externa kontakter som studiebesök, exkursioner och föreläsningar utanför skolan. Eleverna som går Ma/NO får även möjlighet att fördjupa sina kunskaper i programmering, detta sker bland annat genom att arbeta med Legorobotar på olika sätt. Eleverna kommer delta i tävlingar inom Matematik och NO.

SO

Vill du lära dig mer om din omvärld och fördjupa dig i SO-ämnena? Välkommen till vår SO-profil!

Här får du utökad tid till de fyra samhällsorienterade ämnena, dvs historia, religion, samhällskunskap och geografi. Under lektionerna har du möjlighet att fördjupa dig i det som sker i den ordinarie ämnesundervisningen, men vi anpassar oss även till elevernas egna behov och önskemål. Ofta börjar vi passen med att gemensamt titta på nyheterna och diskutera dem. Vi gör studiebesök, arrangerar FN-dagen och i 9:an är målet att göra en studieresa till Auschwitz. Att utveckla förmågan att orientera sig i sin omvärld är viktigt för både för dig som individ och för det demokratiska samhället.

Bild/Film/Design

Vill du ha mer kultur och kreativitet på schemat? I den här profilen får du chansen att fördjupa dig i ämnena bild och slöjd! Profilen består av tre delar; Bild (åk 4 och 7), Film (åk 6 och 9) och Design (åk 5 och 8).
I det bildskapande arbetet får du lära dig olika tekniker och pröva material tex linoleumtryck, skrapkartong, akvarell, lera, gips och papier-maché. I samarbetet med slöjdämnet arbetar vi med trä- och metall samt textila material.
Vi jobbar med fotografering, filmande och digital bildbehandling. Svensk-Amerikanska stuntskolan besöker oss fem ggr och vi lär oss stuntfilm samt spelar in actionscener. Vi gör stopmotionfilmer i lera där vi bygger upp miljöerna själva. Vi skapar filmer i olika genrer tex reklam-, dokumentär- och spelfilm.

Bildfilmdesign-profilens verk visas upp på skolans årliga vårutställning samt i mindre tillställningar/utställningar/utsmyckningar på skolan under läsåret. Vi tar del av Stockholms kulturella inslag genom att besöka aktuella utställningar för att inhämta kunskap och inspiration.

Pop/Rock

Pop- och rockprofilen fokuserar främst på ensemblespel, med andra ord – spela i band. Vi arbetar alltid projektinriktat mot ett mål som elever och lärare sätter tillsammans, det kan vara en konsert, turné eller skivinspelning. Förutom ensemblespel så ingår även musikteori, samt instrumentundervisning i liten grupp på instrumenten gitarr, bas, piano, trummor och sång.

Fotboll

Fotbollsprofilen ger en allsidig och individanpassad fotbollsutbildning. Vi varvar teori och praktik med hjälp av kunniga instruktörer från Djurgårdens IF. Utbildningens höga kvalitet bekräftas av att vi är certifierade av Stockholm fotbollförbund.Teknik- och spelträningen, i kombination med kunskap om bland annat kost samt vikten av samarbete och laganda, ger goda grunder för en stark utveckling och ökat självförtroende. Träningen resulterar i många duktiga fotbollsspelare; de senaste åren har vi spelare med i landslagen för flera årskullar.

Idrott/Friidrott

Elevernas kunskap och talang i friidrott utvecklas och självkänslan stärks genom trygghet och delaktighet i gruppen. Vi ger en helhetsbild av vad god hälsa innebär – med en balans mellan träning, kost och vila. Eleverna får lära sig att ta ansvar för både sin träning och sina studier. Friidrottsträningen sker i samarbete med Spårvägens FK. Föreningen erbjuder utbildade tränare med lång fri-idrottserfarenhet.

Val i årskurs 7

• Matematik/NO - se ovan
  • SO - se ovan
  • Pop/Rock - se ovan
  • Bild/Film/Design - se ovan
  • Fotboll - se ovan
  • Friidrott - se ovan
  • Spetsutbildning i matematik
    Vi vill erbjuda en möjlighet att ta tillvara på de elever som har stor fallenhet och goda förutsättningar att tillgodogöra sig undervisning i matematik på en högre nivå. Elever ska ha lägst betyget B i matematik från höstterminen i årskurs 6 och kommer att genomföra ett test inför antagningen.